tiistai 29. toukokuuta 2012

Työ 1: Nuortenlehden kansikuva

KU3-kurssi starttasi käyntiin teoriaosuudella: kävimme läpi, mitä typografia ja graafinen suunnittelu tarkoittavat.

Graafinen suunnittelu eli visuaalinen suunnittelu on ulkosuunnittelua. Kyse on sovelletusta taidemuodosta, joka auttaa katsojaa tulkitsemaan viestiä. Graafista suunnittelua esiintyy mm. painotuotteissa, sähköisissä julkaisuissa, elokuvissa, animaatioissa, mainonnassa, yrityskuvissa, pakkauksissa, kylteissä, merkeissä ja opasteissa. Keskeistä graafisessa suunnittelussa ovat värit, symbolit, sommittelu, tekstit, kuvat ja typografia.




Typografia on yksi graafisen suunnittelun elementti. Se tarkoitti alunperin vain kirjainmerkkien suunnittelua, mutta nykyisin se on ulottunut käsittämään mitä tahansa tekstiin, tekstityyppiin, kirjainten asetteluun, väritykseen ja muuhun liittyvää suunnittelua ja korjausta. Typografisen suunnittelun avaimia on selkeys, ymmärrettävyys, helppolukuisuus, julkaisun ilmeen yhtenäisyys ja kontrastit.






Teoriaosuus oli mukava pohjustus ensimmäiseen varsinaiseen tehtävään. Tehtävänä oli siis suunnittella tehokas, kiinnostava ja esteettinen kansikuva nuorten aikakauslehdelle. Kannen sisältöön oli muuten omat vapaat kädet, mutta sen kuvitukseen oli sisällytettävä oma kuva. Tehtävän tarkoituksena oli tutustua kuvanmuokkaukseen - ja itse asiassa tämän tehtävän myötä sain ensikosketuksen kunnon kuvanmuokkausohjelmaan. Ainoastaan Paintista oli aikaisempia kokemuksia.

Tykkään tehtävänannoista, joita täytyy hetken kuulostella ja pyöritellä ennen kuin saa inspiraation päästä kiinni. Tämän tehtävänannon kanssa sai työstää ennätyksellisen kauan mutta lopulta jonkinmoinen idea alkoi syntyä...

Lehtihyllyn ohi kävellessäni minua suoraan sanoen tympii nähdä lähes jokaisessa kannessa viimeisen päälle ehostettu kaunotar, jonka hiukset ovat täydellisillä laineilla, iho on täydellisen kuulas, kroppa on täydellisen timmi ja huulissa oleva puna henkii tulevasta kesästä - varsinkin sinä päivinä, jolloin itse olisi ovesta ulos astuttuaan voinut vetää paperipussin päähän. Epäilen vahvasti, että olisin ainut, jossa lehtihyllyn tarjonta aiheuttaa lähinnä tuskanhuokaisuja.






Olen niin täynnä nykymaailman pinnallisuutta, että päätin "purkaa kiukkuni" suunnittelemaani lehdenkanteen. Ihan ensimmäiseksi aloin miettiä, minkälaisen lehden haluaisin suunnitella - sisällöllisesti. Pinnallisuutta tulee nykyisin lähes joka tuutista ulos, joten ulkoisen kauneuden sijaan otin lehden kantavaksi teemaksi sisäisen kauneuden. Koska kohderyhmä on vieläpä omaa identiteettiään etsivä nuoriso, joka on erityisen herkkä imemään median välittämiä kauneusihanteita osaksi minuuttaan ja identiteettiään, halusin tarjota jotain uutta perinteisten tyttöjen- ja naistenlehdien rinnalle.

Kansikuvituksessa jatkuu sama teema: sisäinen kauneus. Koska kanteen oli sisällytettävä oma kuva, rakensin lehdenkannen oman kasvottoman kuvan ympärille - kuva on siis otettu leuasta alaspäin tarkoituksenmukaisesti. Lehden nimi "Untitled" eli nimetön tukee lehden teemaa: sisäisen kauneuden lisäksi kansikuva nimineen viittaa nuoruuden murrosvaiheeseen, jolloin nuori voi tuntea olevansa ns. nimetön teos eli on hukassa oman identiteettinsä kanssa. Lehti pyrkii ruokkimaan nuoren itsetuntoa ja auttamaan oman identiteetin etsinnässä - sen sijaan, että se tarjoaisi photoshopattuja donnia ja kohtuuttomia naisihanteita. Nuori lukija kykenee helpommin samaistumaan lehteen.

Kontrastia pyrin luomaan sillä, että lehtikansi on muuten mustavalkoinen mutta tekstit ovat pinkkiä. Omasta mielestäni onnistuin luomaan lehdenkannesta kiinnostavan kokonaisuuden, joka välittää viestin hyvin perille: protesti nykymaailman pinnallisuutta vastaan ja samaistumisenkohde identiteettikriisiä poteville nuorille naisille! Lehdenkansi ylitti jopa omat odotukseni, sillä ajatus kuvanmuokkausohjelman käytöstä oli aluksi hieman kauhistuttava. Erehdyksen ja yrityksen kautta onnistuin kuitenkin saavuttamaan kyseisen lopputuloksen. Tämän työn parissa opin paljon uutta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti