keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Työ 4: Photostory

Valokuvan kiinnostavuuteen voidaan vaikuttaa kuvanrajauksella eli päätöksellä siitä, mitä kuvaan tulee mukaan ja mitä vastaavasti jää pois. Valokuvaamisessa kannattaisi pyrkiä siihen, että kuvattava kohde kuvataan läheltä ja mahdollisesti myös niin, että valokuva ei sisällä liikaa ylimääräisiä elementtejä: yleensä vähemmän on enemmän. Kuvanrajauksessa on otettava huomioon myös se, että kuvattavan kohteen ympärille - erityisesti yläpuolelle - jää tyhjää tilaa kohteen ajatuksille. Lisäksi on jätettävä riittävästi tilaa kuvattavan kohteen katseelle. 

Kuvan "kehystäminen" puun oksilla



Erilaisilla kuvakulmilla tuodaan vaihtelevuutta tavalliseenkin kuvaan: 
- Lintuperspektiivi (yläkulma)
- Sammakkoperspektiivi (alakulma)
- Tasokuva 
- Ilmakuva



Lintuperspektiivi

Sammakkoperspektiivi


Samaa kohdetta on mahdollista kuvata myös eri etäisyyksiltä: 
- Yleiskuva
- Kokokuva
- Puolikuva
- Lähikuva
- Erikoislähikuva

Erikoislähikuva


Valaistuksella voidaan luoda kuvaan erilaista tunnelmaa:
- Kova valo (dramaattinen)
- Pehmeä valo

Valokuvan sisällöllä on keskeinen merkitys kiinnostavuuden luomisessa: epätavalliset kuvaamisen kohteet kiehtovat ja herättävät katsojassa tuntemuksia - miellyttäviä tai vastenmielisiä - ja ajatuksia. Joskus yksityiskohta voi olla kiinnostavampi kuin koko näkymä. 

 Neljäntenä tehtävänä oli hyödyntää edellä opittua teoriaa. Tarkoituksena oli siis tehdä photostory joko aiheesta kevät, rakas Rovaniemi tai minun elämä. Photostory -ohjelmaa käyttäen oli suunniteltava valokuvatarina, johon yhdistetään itse ottamia kuvia, tekstejä ja ääntä.

Photostorya lähdettiin siis toteuttamaan yksin. Otin kameran käteen ja lähdin inspiroitumaan ulos luontoon - tai pikemminkin vakuuttumaan kevään rumuudesta. Tuohon aikaan kevät oli vielä kaikkea muuta kuin kaunis: lumen alta paljastui likainen ja karu luonto. Kevät-aihetta oli yllättävän vaikea lähestyä, koska kuvaamisenkohteet olivat vielä melko rajalliset mutta onneksi siskoni ja minä olimme kuvanneet luonnon heräämistä pitkin kevättä, joten sain osan materiaalista jo omasta kamerasta. Viime viikkojen aikana, jolloin elohopea hipoi +20 astetta ja ulkona alkoi näyttää, tuntua ja haista keväältä ja kesältä, täydensin kuvamateriaaliani! Niiden rumien, värittömien - suorastaan masentavien - kuvien tilalta sain juuri sellaisia kuvia, jotka edustavat asiaa, jota rakastan erityisen paljon keväässä ja kesässä: värit. Pimeän ja ankean talven jälkeen halusin photostoryssani tuoda esille, miten upeita vuodenaikoja Suomen kevät ja kesä ovat värimaailmansa puolesta! Ei mikään ihme, että kevään/kesän ensisäteillä ja vihertyvällä nurmella on hämmästyttävä vaikutus ihmisten mielenterveyteen.

Valmis photostoryni näyttää siis tältä! Photostory ei pääse nyt täysiin oikeuksiinsa, koska Blogger ei suostunut lataamaan terävämpää versiota videosta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti