keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Tehtävä 5: "Wow-rakennus"

Jatkoimme yhä rakentamisen parissa.

Oppitunti aloitettiin tavalliseen tapaan teoriaosuudella. Kävimme läpi eri arkkitehtuurityylejä:

1. Modernia arkkitehtuuria luonnehtii tavallisesti historiallisten tyylien hylkääminen arkkitehtonisen muodon lähteellä. Modernille arkkitehtuurille on ominaista kone-estetiikan omaksuminen, koristelun ja "tarpeettomien yksityiskohtien" hylkääminen sekä muodon yksinkertaistaminen. Kyseiseen tyylisuuntaan kuuluvat Bauhaus ja funktionalismi.

2. Postmodernia arkkitehtuuria on ollut 1960-luvulta tähän päivään asti. Tyylisuunnan tavoitteena on arkkitehtuurin "rikastaminen" vastapainona modernismin "kankeudelle" ja suoraviivaisuudelle. Se pyrkii huomioimaan paikan oman kulttuurin ja kommunikoimaan yleisön kanssa. Postmodernisessa arkkitehtuurissa on paljon otteita arkkitehtuurin historiasta, kuten antiikista. Tyylisuunnalle on ominaista monimuotoisuus, runsas värien käyttö, vaihtelevat tilaratkaisut ja yllätyksellisyys.

3. Wow-arkkitehtuurin tavoitteena on saada aikaan katsojassa "WAU!"-reaktio. Wow-arkkitehtuuri on urbaanista ja avantgardista (kokeilevaa, rajoja rikkovaa) arkkitehtuuria.

Fagervikin kartanon kylänraitti

Arkkitehtuurityylien lisäksi käsittelimme arkkitehtuurin käsitteitä:
1. Rakenne ja materiaalit ovat rakennuksen selkäranka. Rakenteisiin lasketaan kuuluvaksi erilaiset pylväät, pilasterit, palkistot ja holvirakenteet. Materiaaleja on mm. puu, teräs, tiili, lasi ja betoni.
2. Rytmi, rakennusmassa ja struktuuri: Rytmi muodostuu rakennusten ja niiden osien massoittelusta: muotojen ja tyhjän tilan vaihtelusta. Myös aukotuksilla (ikkunat ja ovet) ja pintamateriaaleilla luodaan rytmiä.
3. Valo ja läpinäkyvyys: Valon ja varjon vaihtelu vaikuttavat tilankokemiseen.
4. Väri vaikuttaa paikan henkeen ja tunnelmaan.

Teoriaosuudesta siirryimme luontevasti tehtävänantoon. Tehtävä oli rakentaa futuristinen wow-henkinen piharakennus, esim. leikkimökki, koirankoppi tai vaikkapa huvimaja. Tärkeää oli miettiä rakennuksen käyttötarkoitus, ympäristö, muotokieli, väritys ja tyyli tarkoin. Rakennuksesta oli piirrettävä luonnos ja rakennettava edellisen työn tapaan pienoismalli pahvia, puutikkuja, rautalankaa ja kalvoja käyttäen.


Tehtävänanto sai minut ensin huokaisemaan syvään. Tuolin pienoismallin rakentamisessa tuntui menevän ikuisuus ja sen parissa koeteltiin kärsivällisyyttä, kestäviä hermoja ja pitkäjännitteisyyttä. Päässä löi jälleen kerran tyhjää. Inspiraatio oli kateissa. Oppitunnin viime minuuteilla sain inspiraation päästä kiinni ja sain selkeän vision siitä, millaisen rakennuksen täsmälleen haluan. Idea lähti siitä, että piirsin palapelinpalan pahville, leikkasin sen irti ja ryhdyin kuumaliimapistoolin kanssa liimaamaan seiniä sen ympärille. Rakennus sisältää kaarevia muotoja ja kartongin taivuttaminen osoittautui huomattavasti vaativammaksi, kuin olin olettanut. Halusin välttämättä tehdä tämän työn kartongista, pahvista ja kalvoista, koska edellisen työssä olin käyttänyt puutikkuja ja aaltopahvia. Nyt halusin kokeilla jotain aivan muuta materiaalia.


Pienoismallin rakentamisessa tuntui menevän ikä ja terveys, mutta tunne oli mahtava, kun olin saanut viimeisenkin seinän liimattua kiinni. Alunperin ajattelin tehdä lasten huvimajan (palapelinpalan muotoinen katto ja palapelin muotoiset ikkunat tekevät rakennuksesta leikkisännäköisen), mutta valmiina työ näytti enemmänkin modernilta kasvihuoneelta. Rakennus sai nimekseen Serra, joka on italiaa ja tarkoittaa kasvihuonetta. Serra on lyhyt, ytimekäs ja helposti muistettava - sekä jollain tapaa hyvin moderni nimi. Rakennuksesta tehtiin tuolin tapaan esittelytaulu eli planssi, jossa oli luonnos rakennuksesta kahdesta eri kuvakulmasta, rakennuksen nimi sekä tietoa rakennuksen materiaaleista, käyttötarkoituksesta, yms. Rakennuksen materiaaleina ovat alumiini (sen pitkäkestoisuuden vuoksi) sekä tietysti lasi. Rakennuksen seinät on päällystetty miltei kokonaan ikkunalasein, sillä kuten kaikki tietävät, kasvit tarvitsevat kasvaakseen paljon valoa. Uuden sukupolven kasvihuone kutsuu viherpeukalon tervetulleeksi - paitsi että Serra saa kasvit kasvamaan ja naapurit muuttumaan kateudesta vihreäksi, se miellyttää myös silmää ja se on upean muotoilunsa vuoksi täysin massasta erottuva.

Vaikka toteutus ei onnistunutkaan täysin toivomallani tavalla, olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että lähdin rohkeasti toteuttamaan visiotani, enkä antanut periksi, vaikka välillä tulikin mutkia matkaan - isompia ja pienempiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti