keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Tehtävä 6: "Graffiti"

Vihoviimeinen työ liittyi grafiittien maailmaan. Grafiitilla tarkoitetaan julkiseen paikkaan tehtyä kirjoitusta tai piirrosta. Yleensä grafiitteja pidetään rumina, luontoa ja maisemaa rumentavina töherryksinä - mutta onko asia todellisuudessaan niin? Minun on myönnettävä, että omakin asenne grafiitteja kohtaan on ollut samanlainen, mutta teoriaosuuden jälkeen käsitykseni graffiiteista muuttui. Nekin ovat taidetta ja niiden tekeminen vaatii taitoa. Grafiittejakin on monenlaisia erilaisia:

Kuvassa neulegraffiti

1. Tägillä tarkoitetaan jotain kirjoitusta, esim. nimimerkkiä.

2. Piissi, toisin sanoen piece of art eli mestariteos tai taideteos.
3. Muraalilla tarkoitetaan suurikokoista graffitia, johon kuuluu paljon värejä ja hahmoja.
4. Sabluunalla eli stencilillä puolestaan tarkoitetaan muotin avulla tehtyä graffitia, joka spreiataan.
5. Stickerit ovat tarroja, joissa on oma nimi tai omia ajatelmia
6. Neulegraffiti on neulottu "merkki", esim. lyhtypylväässä.

Tehtävänä oli siis suunnitella oma graffiti, jonka haluaisi toteuttaa johonkin paikkaan Rovaniemellä. Toteutuksessa käytettiin A3-paperia, nappi- tai pullopeitevärejä tai vesiliukoisia kyniä.

Koska elämme parhaillamme joulun aikaa ja Rovaniemi tunnetaan muutenkin joulupukin kotikaupunkina, halusin suunnitella jouluisen graffitin. Idea syntyi melkein välittömästi, kun tartuin lyijynään kiinni. Ideanani oli spreiata Napapiirille Joulupukin kylään Joulupukin pääkonttorin seinään ikkuna, josta joulukki roikkuu yhden käden varassa lahjasäkki toisessa kädessään. Graffitin tarkoituksena on olla humoristinen ja nostaa hymy niin turistien kuin paikkakuntalaistenkin kasvoille sekä luoda aluksi vaikutelma, että joulupukki oikeasti roikkuu ikkunasta. Halusin tehdä suhteellisen yksinkertaisen graffitin, jossa värien leikittely pääsee hyvin esille.

Rakastan akvarellikynien käyttöä: lopptuloksesta saa ihanan utuisen. Kun työn viimeistelee vielä ohutkärkisellä tussilla, työssä yhdistyy niin pehmeä kuin tietynlainen kova puoli ja se luo työhön eräänlaista konstraktia. Halusin välttämättä tehdä graffitin, joka on yksinkertainen, mutta teinköhän siitä sittenkin liian yksinkertaisen? Olisiko idea voinut olla vielä persoonallisempi? Omasta mielestäni toteutus onnistui (värien käyttö ja värivalinnat), mutta idea olisi saanut olla persoonallisempi.

En tarkalleen ottaen osaa sanoa, mitä grafiittityyliä oma grafiittin edustaa. Siinä yhdistyy sekä piissin että sabluunan ominaisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti