lauantai 6. marraskuuta 2010

Tehtävä 4: "Lepotuoli"

Edellinen rakennuspari-tehtävä oli saatu päätökseen ja rakennukset ulkona vesisateessa kuvattua. Rakennuksen suunnittelusta siirryimme luontevasti esineen suunnitteluun. Aloitimme uuden tehtävän teoriaosuudella.

Muotoilulla tarkoitetaan esineen käytettävyyden ja muodon suunnittelua, joka tapahtuu aluksi piirtämällä. Esineen muotoilussa pyritään toteuttamaan 5:ttä eri E:tä, joita ovat:
  1. Ekonominen (taloudellinen)
  2. Ekologinen (luontoystävällinen)
  3. Ergonominen (mukava käyttää)
  4. Esteettinen (kaunis, tyylikäs)
  5. Eettinen (Valmistettu eettiset periaatteet huomioiden)
Teoriaosuuden jälkeen annettiin tehtävänanto, joka kuuluikin seuraavasti: tällä kertaa oli suunniteltava prototyyppi lepotuolista, joka olisi itselleen mieleinen. Materiaalina sai käyttää kaikkia luokasta löytyviä materiaaleja.

Tällaista tehtävää oikeastaan olinkin pelännyt: rakentaminen ja askartelu. En todellakaan ole mikään kovin näppärä sormistani, mutta eikös se niin mene, että innolla kohti uusia haasteita? Tässä siis jälleen kerran uusi haaste. Tehtävään olikin varattu yht. 3-4 oppituntia, mikä helpotti oloani huomattavasti.

1. oppitunti meni pitkälti siinä, että tustustuin kaikkiin materiaaleihin ja hamstrasin melkoisen määrän niitä omalle pöydälleni. Leikkelin, vääntelin, pyörittelin ja liimailin - yritin saada inspiraation päästä kiinni, mutta oppitunnin tulos jäi melko laihaksi. Visio oli vieläkin hukassa, enkä edes tiennyt, mitä materiaaleja ryhdyn lepotuolissani käyttämään. Viikonlopun aikana inspiraatio iski ja tiesin tarkalleen, millaista lepotuolia lähtisin tekemään! 

2., 3., ja 4. oppitunnilla pääsin tutustumaan kuumaliimapistooliin ja siitä tuli kyllä ihan ehdoton "best friend": pääsin kiinnittämään lepotuolin runko-osia yhteen ja onnekseni en kertaakaan näppejäni polttanut. Halusin, että lepotuolini materiaaliksi tulee tumma puu (tammi), ja lähdinkin päällystämään tuolini runko-osia ruskealla aaltopahvilla, joka ainakin toi minun mieleeni tumman puun. Halusin muutenkin pitää värimaailman hyvin maanläheisenä: ruskean kanssa sopii erittäin hyvin yhteen valkoinen, vihreä ja beigen eri sävyt. Kun olin saanut tuolini päällystetyksi, vuorossa oli seuraavaksi verhoilu. Verhoilin lepotuolin istuinosan kankaalla, jossa oli valkoisella pohjalla vihreän ja beigenvärisiä kuvioita ja kangas toi mieleeni aivan koivun värit. Päällystin myös rahin samalla kankaalla. Löysin kangastilkuista beigeä pitsikangasta ja leikkasin siitä viltin lepotuolini käsinojalle, sekä vielä muotoilin tummanruskean ja beigen koristetyynyn lepotuolille.

Tehtävänantoon kuului suunnitella itselleen mieleinen lepotuoli ja tällaisen kyllä kelpuuttaisin mielelläni omaan huoneeseeni. Alun kitkasta ja tahmeudesta huolimatta olin oikein tyytyväinen lopputulokseen.

Prototyypin rakentamisen ohella oli kirjoitettava planssi eli esittelytaulu suunnitellusta lepotuolista. Planssiin oli kirjoitettava tuotteen nimi, sen ominaisuuksista, väreistä, materiaaleista, mitä 5:ttä eri E:tä se edustaa sekä tuotteen hinta. Lisäksi prototyyppi tuli kuvata ja siirtää kuvat myöhemmin planssiin.


Tuolini sai nimen: Home Sweet Home. Kun katsonkin lepotuoliani, se suorastaan "kutsuu" minua luokseen. Värimaailma on ihanan maanläheinen ja rauhoittava ja viltin alle voi käpertyä suojaan kylmiltä syys- ja talvi-illoilta. Muutenkin lepotuoli näyttää tosi mukavalta ja  - lieneekö sitten värimaailman vuoksi - 100% kotimaiselta. Varsinkin suomalaiset arvostavat tuotteita, jotka on valmistettu Suomessa täysin suomalaisista raaka-aineista. Home Sweet Home huomioi paitsi eettisiä arvoja (Suomessa valmistettu), se on myös esteettisesti kaunis: lepotuolin ei tarvitse olla liian krumeluuri ollakseen kaunis, vähempikin riittää. Suomalaiset arvostavat huonekaluissa selkeitä linjoja. Home Sweet Home on hyvin kestävä ja laadukas lepotuoli, jossa varmasti tulet kokemaan mukavia hetkiä. Home Sweet Home on jälleen yksi osoitus siitä, että suomalaiset ovat huippusuunnittelijoita ja osaavat työstää puuhuonekaluja erittäin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti