torstai 7. huhtikuuta 2011

Viikko 11: ma 14.3, ke 16.3 ja pe 18.3

Seuraavan työn aiheena oli rytmi.

Lähdimme pohjustamaan aihetta perinteisellä teoriapläjäyksellä. Rytmi taideteoksessa syntyy useasta elementistä: värien, muotojen, valojen ja varjojen vaihtelulla. Rytmiä pidetään keinona luoda teokseen sen oma, persoonallinen ilme.


Eero Nelimarkka "Talonpoikaisväkeä"
Rytmiä on kahta erilaista: vapaata rytmiä sekä sidottua rytmiä.


Sibelius momumentti



Fatmi


Seuraavana tehtävänä oli suunnitella puupalikoista kuumaliimapistoolia käyttäen veistos otsikolla "Rytmi". 
Tiesin heti alusta alkaen, minkälaisen veistoksen haluan tehdä. Halusin sekoittaa teokseeni sekä sidottua että vapaata rytmiä ja luoda jotain luonnonläheistä - sekä aiheeltaan että väreiltään - ja mieleeni juolahti välittömästi suomalainen koivu. Kuulostaa kenties tylsältä, mutta halusin maustaa sitä hieman, heittää mukaan mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka rikkovat mielikuvamme siitä, miltä koivu näyttää. Halusin välttämättä maalata puun rungon seeprakuviolla ja puupalikatkin asetella niiden, että puunrungosta tuli kulmikas. Vapaa rytmi näkyy veistoksen kuvioinnissa ja sidottu rytmi vihreissä, "lehtiä" kuvastavissa puupalikoissa, jotka on aseteltu hyvin säännöllisesti ja johdonmukaisesti toisiinsa kiinni.

Visio syntyi hyvin vaivattomasti ja vaikka lähdinkin työstämään niinkin yksinkertaista asiaa kuin koivu, kokeilin rohkeasti uusia muotoja ja kuvioita - ja lopputuloksesta tuli oikein onnistunut.  

Perjantain tunnilla menimme jälleen uuteen aiheeseen - tällä kertaa hieman työläisempään sellaiseen. Aiheena oli piirtäminen, nimenomaan lyijykynäpiirtäminen. Piirtämisessäkin on useita eri tyylejä:
1) Ääriviivapiirustus: kun halutaan kuvata vain esineen muotoa
2) Muotoileva varjostus: kun ääriviivaan yhdistetään varjopintoja
3) Valööripiirustus: kun piirustuksessa ei käytetä ääriviivoja, vaan pelkästään varjostusta
4) Aineenmukainen piirtäminen: kun pyritään kuvaamaan eri materiaaleja piirtäen

Seuraavassa tehtävässä oli valittava kolme kuvaa, joista rakentaa eräänlaisen yhtenäisen tarinan. Jokaisesta kuvasta tuli valita jokin yksi asia, esim. kuvan henkilön hiukset tai vaatteet, maisema, tai jokin muu kuvan elementti. Itse halusin ottaa piirustuksessani yhteiseksi tekijäksi meren, joka yhdistäisi nämä kolme kuvaa toisiinsa. Rakastan Albert Edelfeltin teoksia, joita katsellessa tulee niin lämmin ja kotoisa olo. Valitsin kaksi hänen teostaan, "Leikkiviä poikia rannalla" sekä "Merellä", joista ensimmäisestä poimin rantakivet ja jälkimmäisestä tytön työhöni mukaan. Kolmannesta kuvasta otin rantamaiseman.



1 kommentti:

  1. Peilaat hienosti myös teoriaa tekstissäsi.
    Veistoksesi on kaunis ja mielenkiintoinen.

    VastaaPoista