sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Viikko 7: ma 14.2, ke 16.2 ja pe 18.2

Maanantain tunti käynnistettiin pienellä teoriaosuudella: koska ensimmäinen työ toteutettaisiin pareittain/3 hengen ryhmissä, käsittelimme aluksi, mitä yhteisötaide tarkoittaa. Kaikessa lyhykäisyydessään yhteisötaidetta tehdään jonkin yhteisön ehdoilla, heitä varten ja yhteisön jäsenten kanssa. Yhteisötaidetta toteutetaan yleensä projekteina, tapahtumina tai työpajoina. Yhteisötaide on sosiaalinen taiteenmuoto ja sen keinoin pyritään usein pääsemään pois taidegallerioista ja museoista.

Aloimme työstää ensimmäistä tehtävää 3 hengen ryhmässä. Meillä kenelläkään ei ollut oikein selvää visiota siitä, mikä olisi maalauksen miljöö, miten sommittelisimme asiat teokseemme - värimaailmasta puhumattakaan. Sen tiesimme, että keijukainen ainakin tulisi maalaukseemme mukaan ja sen ympärille aloimme vähitellen rakentamaan muuta maalausta.

Itse jouduin ottamaan ohjat käsiini, sillä koin, että ryhmän muut jäsenet eivät olleet kovin innostuneita ideointiin osallistumisesta, eikä asennekaan välttämättä ollut aivan kohdillaan. Itse yritin heittää erilaisia ideoita ja odotin, että muutkin olisivat kertoneet omista näkemyksistään, parannusehdotuksistaan, jne. Vuorovaikutus jäi hieman vaisuksi.

Keskiviikon tunnilla puhuimme vuorostaan sommittelusta. Sommittelun perustyyppejä ovat:

1) Horisontaalinen sommittelu:
- Kyseiselle sommittelulle on ominaista vaakasuorat linjat, levollisuus ja rauhallisuus. Horisontaalisessa sommittelussa etäisyys ja avaruus korostuvat.
2) Vertikaalinen sommittelu:
- Vertikaalinen sommittelu on enemmänkin paikallaan pysyvää, ylöspäin kohoavaa ja pystysuoraa: eräällä tapaa hyvin juhlallista ja ylevää.


3) Diagonaalinen sommittelu:
- Kyseiselle sommittelulle on ominaista erilaiset vinot viivat. Kuvassa on liikettä ja jännitettä sekä vilkkautta ja dramaattisuutta.

Muita sommitteluita ovat myös 4) kolmiosommittelu, 5) ympyräsommittelu ja 6) kultainen leikkaus -sommittelu (kolmanneksen sääntö).


 Kolmiosommittelua


Lähdimme piirtämään luonnostelmaa hiilillä varsinaiselle maalauspohjalle: miljööksi valitsimme kukkaniityn. Ylöspäin suuntautuvat värikkäät gerberat, tulppaanit ym. sekä ylöspäin suuntautuva olento hallitsevat maalausta, joten otimme työmme sommitteluksi vertikaalisen sommittelun.

Perjantaina olin vain puoli tuntia oppitunnin alusta wanhojen tanssien vuoksi, mutta ehdin olla paikalla sen verran, että käsittelimme väriharmoniaa. Erilaisia värihamonioita on viittä eri tyyppiä:

1) Yhden värin harmonialla tarkoitetaan sitä, että samassa maalauksessa on käytetty yhden värin montaa sävyä.
2) Valööriharmonialla puolestaan tarkoitetaan sitä, että samassa maalauksessa on käytetty yhden värin eri tummuus- ja vaaleusasteita.
3) Vastaväriharmonia: samassa maalauksessa on käytetty vastavärejä (punainen-vihreä, sininen-oranssi ja keltainen-violetti).
4) Lähiväriharmonia: samassa maalauksessa on käytetty ainoastaan väriympyrän neljää vierekkäistä väriä.
5) Disharmonialla tarkoitetaan värien riitasointua.

Ella ja minä olimme meidän ryhmästämme paikalla ja päätimme, että lähtisimme käyttämään työssämme vastavärejä. Keijukaisen mekon maalaisimme sinisellä ja gerberat oranssin eri sävyillä. Tulppaanit punaisiksi ja kukkien varret vihreiksi. Näin maalauksessa yhdistyy kaksi eri vastaväriä: sininen-oranssi ja punainen-vihreä. Toivottavasti Ella on saanut hyvää jälkeä aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti